BEESTJES, OVERAL BEESTJES
03 Maart 2006 | India, Jaipur
Samen vieren ze het aanbreken van een nieuwe, zonnige dag in Jaipur. Vinden wij dat erg? Oh nee. We zijn in India. Het land dat een frontale aanval pleegt op al je zintuigen. Het is allemaal waar wat ze zeggen en schrijven. Over de krottenwijken, de open riolen, het afval op straat, de zwervers, de bedelaars, de vervallen huizen naast de meest schitterende paleizen en kastelen, de vriendelijke mensen, de oplichters, het chaotische verkeer. India is onbeschrijflijk mooi en lelijk tegelijk.
Rust krijg je hier niet, die moet je zelf opzoeken. In Jaipur, ongeveer 250 kilometer ten zuiden van New Delhi, verblijven wij daarom in het fijne 'heritage hotel' Umaid Bhawan in een rustige woonwijk, ver weg van alle drukte. Vogels bouwen hier hun nest in de nis tussen airco-installatie en raam. Mussen komen tijdens het ontbijt gezellig naast je zitten op zoek naar een paar broodkruimels, of ze schijten op je handdoek als je net in het zwembad ligt. En duiven, nou ja, duiven zijn overal.
Beestjes. Voor ons toch een aangenaam verrassend aspect van India. Het is alsof je altijd in de dierentuin loopt. Ja, dat van die heilige koe wisten we natuurlijk wel. En of-ie nu van links of rechts komt, uit een woonwijk of uit een straat met drempels, vanaf een rotonde of op een T-splitsing, voorrang heeft-ie altijd. Maar het blijft toch raar om een dromedaris, een paard of een os een kar te zien trekken.
Even verderop, in Jaipur's oude stad waar alle huizen en gebouwen roze zijn geverfd, rollen varkens in de modder. Koeien en honden wroeten in een stinkende berg afval vol met vliegen. Ze vinden geen rottende etensresten maar plastic, glas of hout. Een geit wandelt een huis binnen, terwijl de ander de wacht houdt. Een zwarte stier dwingt een auto tot stoppen, een paar ratten tippelen achter elkaar aan in het riool. En kijk daar, een papegaai maakt een sierlijke landing op de wiebelende elektriciteitskabel.
Deze groene papegaaien met rode snavel hebben we eerder gezien. In de Loti Garden van New Delhi. Wij zaten op een bankje in het park, zij in de boom vlak naast ons. Ook present aldaar: een pelotonnetje eekhoorns die - dat is kennelijk de normaalste gang van zaken in eekhoornland - geduldig voor je komen zitten in afwachting van eten. Maar het leukste blijven toch de apen. Hoe ze op de richels van het ministerie van Financien in Delhi terecht zijn gekomen, is ons nog steeds een raadsel. In Jaipur kruipen ze over de daken van de oude stad, zitten ze op het uithangbord van McDonald's en rond het City Palace hangen ze in bomen of zitten ze in het raam. Soms lijkt het alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Lijkt ja, want onze vogel met zijn machtige 'machinegun' zal morgen, zaterdag 4 maart 2006, ongetwijfeld op een gepaste manier inluiden. (BE/LO)
03 Maart 2006 - 18:41
Irene:
He Branko en loes,
Alweer een tijdje geleden dat ik hier een berichtje heb achtergelaten dus dat moet ik even goedmaken. Maar...inderdaad erg relaxed dat hotel, weer jaloers op alles wat jullie daar zien en meemaken! Hier alles prima, mijn vader heeft een tijdje in het ziekenhuis gelegen (deze keer met zijn maag), maar gelukkig is hij sinds een week thuis en aan de betere hand. Heb zelf primeur beleefd tijdens de afgelopen carnaval: ben als einzelgänger meegegaan in de optocht! Haha, ja ik ja, erg lachen...de foto's laat ik later nog wel een keer zien. Moet zeggen, meedoen is leuker dan langs de kant staan, dus volgend jaar weer ahum.. Veel plezier nog en tot mails! Liefs Irene -
04 Maart 2006 - 22:17
Ramona:
Ha Loeske en Branko!
ik lees telkens trouw jullie berichtjes, maar bedacht me net dat ik nog nooit een reactie heb geplaatst... Echt een reis om jaloers op te worden, zeg! Geniet er nog maar van! Hier is alles prima. Volgende week hebben we met de studiegenootjes afgesproken, dus da's de eerste keer dat jullie er niet bij zijn... Jammer, maar we drinken er wel één op jullie! Veel plezier nog daar! Groetjes, Ramona -
08 Maart 2006 - 07:42
Marianne:
Hallo Loes en Branco,
Zo te zien vermaken jullie je prima! Echt geweldig om zo veel mooie landen te zien en verschillende culturen te leren kennen. Ik heb eerlijk gezegd veel foto's gegeken en minder gelezen dus ik kan niet mee doen aan de quiz. Ben druk met school, alhoewel ik misschien er nog wat drukker mee zou moeten zijn, ha ha. Over twee weken alweer tentamens, maar ik heb tot nu toe alle EC's gehaald! Nog 7.5 CE en dan ben ik zeker over naar volgend jaar maar ik ga natuurlijk voor de Propedeuse in het eerste jaar. Met de carnaval ben ik naar Giethoorn geweest met de ouders van Anthony en Anthony zelf natuurlijk. Het is daar echt supermooi, ze noemen het niet voor niets Holland Venetie. Ik ben nog nooit in Venetie geweest dus ik kan ook niet vergelijken. In de voorjaarsvakantie ga ik mijn gastgezin in Engeland opzoeken en daar kijk ik nu al naar uit!
Jullie nog heel veel plezier met jullie wereldreis. xxx Marianne